Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından bölgedeki sıcak temaslar sürüyor. Son gelişme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın D-8 Zirvesi için gittiği Mısır’ın başkenti Kahire'deki buluşmasıdır. Erdoğan, burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve Pakistan Başbakanı Şerif ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır dönüşü uçakta basın mensuplarının sorularını cevapladı. Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılarla ilgili sorulan bir soru dikkat çekti.
SORU: Suriyelilere karşı çok ağır eleştiriler aldınız, her türlü sorunun kaynağı olarak onlardan bahsedildi. Seçimlerde de bunun aleyhinize bir argüman olarak öne çıkarıldığı görüldü. Bugün geriye dönüp baktığınızda, 'İyi ki Suriyelilere sahip çıktık, vicdani görevimizi yerine getirdik' diyor musunuz? Ayrıca Türkiye’nin bölgedeki gücü de artırıldı. AGİT Genel Sekreterliği'ne Feridun Sinirlioğlu getirildi. Somalil ve Etiyopya arası sorunları da çözdünüz. Bu konudaki görüşünüz nedir?
CHP VE DEM PARTİ'YE YANIT VERDİ
CEVAP: Tüm bu gelişmelerde attığımız adımları samimiyetle gerçekleştirdik. “Biz Ensar’ız, onlar Muhacir…” ifadesini, değişmez değerlerimize ve kutsal kaynaklarımıza dayanarak kullandım. Ancak muhalefet bu duruma farklı bir perspektiften yaklaştı. Ensar ve Muhacir kelimelerinin anlamlarını kavrayamamışlardı. Şimdi ise ne oldu? CHP kendi içinde dağınık bir durumda. Diğer taraftan Dem Parti, durumu daha da zorlaştırıyor. Bu süreçte terörle mücadelenizi de kararlılıkla sürdürdük. Çok şükür, olumlu sonuçlar alıyoruz. Sınır bölgelerinde bu kadar duvar inşa etmemizin amacı, ülkemizi terör tehdidinden korumaktır.
'YENİ BİR ADIM DAHA ATACAĞIZ' İLAN ETTİ
Bunun yanı sıra yeni bir adım daha atacağımızı duyuruyorum. Irak ve Suriye ile ticari ilişkilerimizi daha da derinleştireceğiz. Bu durum, Suriye ve Türkiye için yeni bir dinamizm oluşturacak. Ayrıca bölgeye farklı bir atmosfer getirecek. Gaziantep şu anda hareketleniyor, Kilis de aynı şekilde daha fazla hareket kazanacak.
'ÜLKEMİZE SIĞINANLARI KOVMUYORUZ'
Biz ülkemize sığınan insanları geri göndermiyoruz. Bu insanlara, “Evlerinize dönebilirsiniz, ancak bu tamamen sizin tercihinizdir. Sizler bizim başımızın üstündesiniz. Eğer evinize gitmek istiyorsanız, bunu gönüllülük esasına göre yapabilirsiniz.” diyoruz. Şu an Suriyeli çocukların eğitimleri devam ediyor. Bu yıl burada eğitimlerini tamamlayacaklar ve ardından evleri varsa Suriye’nin farklı bölgelerine dönebilirler. Savunma, eğitim ve enerji gibi birçok alanda iş birliği gerçekleştireceğiz. Suriye’nin enerji alanında ciddi zorlukları var. Bu sorunları hızlıca çözmeyi umut ediyoruz. Bu konuda da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tüm imkanları seferber edecek.
'ETİYOPYA VE SOMALİ' AÇIKLAMASI
Etiyopya ve Somali meselesi de kritik bir konudur. Bu iki ülke arasındaki barış adımlarını kararlılıkla attık. Hem Etiyopya Başbakanı hem de Somali Cumhurbaşkanı, bizim arabuluculuğumuza olumlu görüş bildirdiler. Gerçekleştirdiğimiz basın toplantısında da bunu açıkça dile getirdiler. Zorlu bir süreç sonunda anlaşma sağlandı. Etiyopya'nın topraklarından deniz erişiminin sınırlı olması nedeniyle, Somali’nin egemenliği ve toprak bütünlüğü temelinde bir adım atıldı ve Etiyopya'nın denize ulaşımı sağlandı.
Etiyopya, geniş bir ülke ve bu büyüklükteki bir ülkenin denize erişim sağlaması gerekiyor. Biz Somalili kardeşlerimize, özellikle Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh'e, “Artık burada Etiyopya’ya destek verin. Bu toplantının en önemli neticesinin Etiyopya'nın denize açılması olmasını sağlayalım.” dedik. Yedi saat süren görüşmelerimizde sadece üç lider değil, heyetler de bir araya geldi. Bazı anlarda görüşmeler çıkmaza girdi, fakat bu aşamalarda devreye girerek sorunları çözdük.
AGİT konusuna gelince; Türkiye’nin etkinliğini ve sorun çözme kabiliyetini bilen AGİT üyesi ülkeler, oy birliği ile Sayın Feridun Sinirlioğlu’nu Genel Sekreterlik gibi önemli bir göreve seçti. Türkiye, hem bölgesel hem de küresel sorunlara yaklaşımıyla dikkat çekiyor. AGİT, bu sebeplerle ülkemize duyduğu güveni sergilemiştir.