RÖPORTAJ: VEDAT YETİK

Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen Mustafapaşa Mahallesinde yaşanan sorunlar bitmek bilmiyor. 

Depremden sonra kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallede depremzedeler için yaklaşık 2 Bin konut inşa ediliyor. Ancak konutlar yükseldikçe ortaya çıkan tablo hak sahiplerini memnun etmedi. 

Konutların metrekaresinin küçük olması, oda sayılarının 2+1 oluşu, apartman içerisindeki koridorların ve ortak kullanım alanlarının darlığı ve mahalledeki binaların iç içe inşa edilmesi büyük tepki topladı. 

Mustafapaşa Mahalle Muhtarı Yusuf Çakmak, Elazığ Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, mahallede büyük sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

Muhtar Yusuf Çakmak, şu ifadelere yer verdi: 

"GİDİN HAKKINIZI MAHKEMEDE ARAYIN"
"Mahallemizde sorunlarımız çok. TOKİ'nin çalışmasından dolayı orta sokaktaki girişi getirmişler arkadan vermişler. O giriş arkadan yoktu. Adamın duvarını yıktılar. Orada bodrum katlarda oturan vatandaşlarımız var. Getirmişler orayı sıfır etmişler. Yolu arkadan bodrumdan vermişler. Vatandaş mağdur durumda. Oradaki firmanın sorumlusu da gidin hakkınızı mahkemede arayın diyor. Ne olacak bilinmiyor. Tam bir muamma. Şimdi sen sen o yolu oradan verdin, o adamın kapısı penceresi kapanacak. O zaman gelin bodrum katları satın alın, adamlara bir yer verin, adamlar gitsin. Üst kattakileri belki etkilemez adama bodrum kattakiler mağdur oldu."

"DÜKKANLAR EVİN DUVARINA YAPIŞIYOR"
"Aksoy sokak var. oraya dükkan yapıyorlar. 5-6 tane dükkan yapıyorlar. O dükkanlar sıkıntılı. Yıkılmayan evin duvarına yapışıyor. Kerdeşim bu adam nasıl edecek? 5 tane dükkanı başka yere yapın. İllaki dükkan oraya mı yapılacak. Orası da yeşil alan olsun. Dayatma yaptılar. Vatandaş mağdur durumda.  Binalar iç içe yapılmış. Yıkılmayan binalar da mağdur. Ne yapacağımızı şaşırdık."

"PROJEYİ MİMARDAN DAHA İYİ ÇİZERDİM"
Deprem Araştırma komisyonu Elazığ'a geldiğinde onlara da sorunları anlattım. Orada söyledim; Mustafapaşa Mahallesinin projesini çizen adam kimdir? Diyorlar ki Türkiye'nin en iyi mimarı. Nasıl bir mimar? Benim gibi cahil bir adamı verseler ben ondan daha iyi çizerim.  Buraya 2 Bin tane konut yapacağınıza, 1500 tane konut yapsaydınız, komplesini 3+1 yapsaydınız vatandaş mağdur olmayacaktı. 500 hak sahibini de diğer yerlere yerleştirdiniz. Şimdi burada vatandaş burada mağdur, perişan vaziyette. İç içe bırakmışlar. Binaların içindeki koridorlar çok dar. 1 metre 10 santim yapmışlar. Çoğunluk kötü. Ne olacağını bilmiyoruz. Burada yapılan konutların çoğu 2+1. Mahallemizde yıkılmadan önce en fazla 200 tane 2+1 daire vardı. Ama şuanda 800 küsür 2+1 konut yapılıyor. Böyle bir şey görülmemiş. Vatandaş da bu yüzden tepkili. Keşke 2+1 daireleri hiç yapmasalardı. Vatandaşın 6-7 nüfusu var. Bu nüfusla nasıl gidip 2+1 daireye nasıl yerleşecek?"

GÖÇ BAŞLADI
"Mahallemizden göç başladı ve artarak devam ediyor. Benim bildiğim şuana kadar 500 kişi mahalleden ayrıldı. Konutları beğenmeyenler gidiyor. Başka mahallelere gidiyorlar. Burada yapılan daireleri de öğrencilere kiraya verecekler. Öğrenciler olduğu zaman buradaki komşuluk ilişkileri nasıl olacak, onu da bilmiyorum. En büyük mağduriyetin Mustafapaşa'da olduğunu herkes biliyor."

"KAT MÜLKİYETİNE GÖRE KURA ÇEKİLSİN"
"Mahallemizdeki konutların Haziran ayında biteceği söyleniyor. Konutların hak sahiplerine nasıl verileceğini henüz bilmiyoruz. Vatandaş kat mülkiyetine göre kura çekilmesini istiyor. Ama bu konuda net bir açıklama yok. Eğer genel bir kura olursa vatandaş yine darmadağın olur. Katlarda kura çekilirse eyvallah. Yani üçüncü katta oturan vatandaşın kurasını üçüncü kata çekersen olur. Ama üçüncü kattakini getirip birinci kata verirsen bu iş olmaz. O yüzden vatandaş tedirgin bir şekilde bekliyor."

"BİZDEN FİKİR ALINMADI"
"Bizi şantiyenin içine bırakmadılar. Ben mahalle muhtarı olarak şantiyenin içine giremiyordum. Bizim fikrimizi almadılar. Daha doğrusu kimseyi bırakmadılar. Proje nasıl olur, nasıl olmalı bize kimse sormadı."

"DÜKKANLAR DA SIKINTILI"
"Bazı dükkanları küçük yaptılar. Bazı dükkanları böldüler. Dükkanlar da sıkıntılı. Adamın önceden 150 metrekare dükkanı vardı. Şimdi 60 metrekare dükkan verecekler. Vatandaş mağdur biz vaziyette. Ne yapacağını, nereye gideceğini şaşırmış."

"KOMİSYON ÜYELERİNİ DAVET ETTİM, GELMEDİLER"
"Orta hasırlı binalarla ilgili hala bir açıklama gelmedi. Mahallemizde de orta hasırlı binalar var. Halen yıkılmayan ağır hasarlı binalar var. İçinde fuhuşun, uyuşturucunun her şeyin olduğu ortada. Ama vatandaşın gözü yukarıya kesmiyor. Gelen bize geliyor. Deprem araştırma komisyonu Elazığ'a geldi, ama Mustafapaşa'ya girmediler. Gelen o zaman bize yüklendi. Gidip oraya derdini anlatamadılar. Ama ben gittim komisyon üyelerini mahalleye davet ettim, ancak  gelmediler."

"BU SAATTEN SONRA DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMAZ"
"Mahallemizde bu saatten sonra değişen bir şey olmaz. Sadece bizim devletimizden, valimizden ricamız; Tandırbaşı sokakta adamlar mağdur vaziyette. Sayın valimiz oraya el atarsa iyi olur. Adamların evinin önü kapanacak. Yolu oradan vermişler. Adamların duvarlarını yıktılar. Mu mağduriyet giderilsin."

"YARDIMLAR ADALETSİZ DAĞITILDI"
"Devletimiz çok büyüktür. Elazığ'a gerekeni yaptı. Para geldi. Yardım geldi. Elazığ'an en büyük yardım geldi. Ama yardımların dağıtılmasında bir adaletsizlik oldu. Getirdiler muhtarların üzerine bıraktılar. Bir tek adam ne yapacak? Adama yardımı veriyorsun, iki dakika sonra bir daha geliyor. Çok büyük adaletsizlik oldu. Bir şey diyemiyorsun. Vereceksin diyor. Biz burada sahipsiz kaldık. Allah Razı olsun iki bakanımız burada olmasaydı inanın ki biterdik. Keşke o zaman her muhtarlığın önüne bilgisayarı kurup, polis gözetiminde, T.C numarasına göre yardımlar dağıtılsaydı. 

"GERÇEK MAĞDUR UTANIP GELMEDİ"
"Gerçek mağdurlar yadım almaya gelmedi. Fakir adam gelmedi. Zengin olan, lüks arabalarla gelenler bizi yediler. Ama gerçek gariban, gerçek mağdur gelmedi. Ya köyüne gitti, ya da utanıp gelmedi. Mağdurdu ama gelmedi."