Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde Covid-19 tanısı alan hastalar için ayrılan yoğun bakım ünitesinde entübe olarak tedavi gören 67 yaşındaki Ali B. tedavisinin tamamlanmasının ardından taburcu edildi.

 Ali B. yüksek ateş, halsizlik, öksürük gibi şikâyetlerle Fethi Sekin Şehir Hastanesine Covid Polikliniğine başvurdu. Yapılan tetkiklerin ardından Covid-19 tanısı konulan Ali B. tedavi altına alındı. 

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ümit Karatepe ve İç Hastalıkları Uzmanımız Dr. Deccane Düzenci tarafından takip edilen hasta genel durumunun kötüleşmesi üzerine yoğun bakım ünitesine alındı. 

Tedavi sürecinde entübe edilen hasta, 27 günlük entübasyon sürecinden sonra yapılan tedavilerle durumunda düzelme meydana gelmesi üzerine extübe (entübeden ayırma işlemi) edilerek 15 gün bu şekilde yoğun bakım ünitesinde tedavi edildi. Ardından Covid Servisine alınan Ali B. şifa ile taburcu edildi. 

Ekip olarak hastalarını şifayla taburcu etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deccane Düzenci “Dahiliye Uzmanı olarak Şehir Hastanesi Covid Yoğun Bakımda yaklaşık bir senedir çalışmaktayım. Bugün servise taburcu ettiğimiz hastamız yaklaşık bir buçuk ay kadar önce yoğun bakımımıza yattı. Yaygın ve ağır akciğer tutulumu vardı. Yatışında bir hafta on gün kadar sonra hastamızı entübe etmek zorunda kaldık. Takip edilen hasta mekanik ventilatör cihazında yaklaşık 25 ile 27 gün kadar entübe kaldı. Sonrasında akciğerlerinin bir miktar iyileşmesi üzerine trakeotomi işlemiyle hastayı uyandırdık. Hasta trakeotomi de iki hafta kadar takip edildi. Süreç hasta için çok sıkıntılı geçti. Çok ağır tedaviler aldı. Hastanın moralini düzeltmek için elimizden geleni yaptık. Hastanın yatışının 42. gününde şifa ile taburcu edebildik. Ama hâlâ bu hastanın akciğerlerinde bir miktar sekel kalmış durumda. Bu nedenle özellikle hastalarımızın maske, mesafe, hijyen kurallarına uymalarını ve tedavilerine aksatmadan devam etmelerini rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

"MASKE, MESAFE, HİJYEN KURALLARINA UYALIM"
Herkesin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyması gerektiğini ve entübasyon sürecinin çok zor bir süreç olduğunu belirten Anestezi ve Reaminasyon Uzmanımız Dr. Ümit Karatepe ise “Yaklaşık Ağustos ayından itibaren Covid Yoğun Bakım sorumlu doktorlarından biriyim. Biz uzun bir süredir Covid hastalarının tedavisiyle ve Covid-19 hastalığının kendisiyle mücadele etmekteyiz. Bu hastalıkta kurallara uyulmaması, Covid-19 hastalığının hafife alınması veya bu hastalıkla ilgili verilen tedavilerinin evde uygulanmaması sonucu çoğu hastamız ya serviste ya da yoğun bakımda tedavisi devam etmektedir. Maalesef ki bu tedaviler çok ağır. Hastamız Covid ilaçlarını yeterince kullanmaması, tedavisinin sonuçlanmaması nedeniyle 3 gün serviste daha sonra yaklaşık 42 gün yoğun bakımda tedavi gördü. Bu tedavinin özelinde mesafenin, maskenin ve hastalığının ciddiyetinin önemini vurgulamak için de mutlaka vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığının kurallarına uymaları, Sağlık Bakanlığının yayınladığı kamusal videoları takip etmeleri ve buradaki bütün kuralları harfiyen uygulamaları da bu hastalığın iyileşmesinde ve bu hastalığa yakalanmamada çok önemli. Birinci şartımız öncelikle hastalığa yakalanmamak, ikinci şartta verilen tedavileri harfiyen uymak. Maskeye, mesafeye ve başka bir kişiye bulaştırabileceğimizi düşünerek bu hastalıktan kendimizi korumamız gerekiyor.  Bu hastamız yaklaşık 42 gün tedavi gördükten sonra biz hastayı şifa ile taburcu ettik. Hasta tedavi sırasında uzun bir süre ventilatör cihazına bağlı kaldı. Solunum cihazına bağlı olmak bir hasta için gerçekten çok zor bir durum. Bu nedenle de hastayı uzun bir süre uyutmak zorunda kaldık. Daha sonra trakeotomi dediğimiz bir işlem gerçekleştirdik ve bu işlem sonrasında hastayı uyandırıp solunum desteğini kestikten sonra ve mevcut tedavilerini tamamladıktan sonra hastayı şifa ile taburcu ettik.” dedi.